Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@16:40:36 GMT

آيا کودک شما پاي پرانتزي دارد؟

تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۶۸۶۸۱

خبرگزاري آريا -


آنچه اين روزها درباره مشکلات استخواني کودکان و نوجوانان مي‌شنويم، با گذشته فرق مي‌کند، اگر در گذشته تنها مشکل کودکان پاي پرانتزي بود حالا به دليل کم‌تحرکي، استفاده از کوله‌پشتي نامناسب و نشستن غيرمتعارف پشت ميز و نيمکت‌ها مشکلات ديگري نيز به گروه اختلال‌هاي ساختار استخواني کودکان اضافه شده که در صورت تشخيص ديرهنگام مي‌تواند آسيب جسمي و هزينه مالي زيادي را براي بهبود تحميل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر ملک‌پور، و دکتر داريوش الياس‌پور،درباره شايع‌ترين مشکلات استخواني کودکان و نوجوان در حال حاضر و نحوه تشخيص و درمان آنها توضيح مي‌دهند.

زانوي پرانتزي
بدشکلي‌هاي زاويه‌دار اندام‌هاي تحتاني در کودکان به طور شايع علت مراجعه والدين کودکان به کلينيک‌هاي ارتوپدي است.

دکتر ملک‌پور مي‌گويد: «اين حالت زاويه‌دار شدن استخوان‌هاي ساق و ران ممکن است در سطح جلويي(به صورت واروس، کم شدن زاويه و والگوس، افزايش زاويه اتفاق بيفتد) يا به صورت زاويه‌دار شدن در جهت جلو و عقب يا ترکيبي از اين دو حالت ايجاد شود.» پاهاي پرانتزي در دوره نوزادي 15 درجه است و در يک‌سالگي به 10 درجه مي‌رسد و در 18 ماهگي تا 24 ماهگي به حد طبيعي مي‌رسد.

علت
به طور کلي پرانتزي شدن خفيف و متوسط اندام‌هاي تحتاني در داخل رحم است و زاويه‌دار شدن و حالت پرانتزي به علت ترکيب چرخش خارجي مفصل ران و چرخش داخلي استخوان ساق است. گاهي اوقات هم اختلالات ساختاري و کمبود ويتامين D يا کلسيم مي‌تواند علت بروز اين اختلال باشد و به همين دليل بايد بررسي‌هاي لازم توسط پزشک صورت گيرد.

تشخيص
مهم‌ترين مسئله در بدشکلي‌هاي زاويه‌دار تشخيص حالت‌هاي فيزيولوژيک و پاتولوژيک است. دکتر ملک‌پور روش‌هاي ارزيابي و تاريخچه طبيعي براي انجام درمان مناسب را لازم مي‌داند.

درمان
اصولا پاهاي پرانتزي تا يک‌سالگي ادامه داشته و فقط خيلي کم با رشد کودک اصلاح مي‌شود. بعد از اينکه کودک شروع به راه رفتن مي‌کند پاهاي پرانتزي خود به خود اصلاح مي‌شود. دکتر ملک‌پور مي‌گويد: «اصلاح پاهاي پرانتزي گاهي اوقات به طور طبيعي تا 24 ماهگي يا بيشتر ممکن است طول بکشد. در برخي موارد پاهاي پرانتزي تا سه سالگي ادامه داشته ولي در پنج سالگي بدون هيچ‌گونه درمان خودبه‌خود با رشد کودک اصلاح مي‌شود. محققان تخمين مي‌زنند تقريبا 95 درصد کودکان با پاهاي پرانتزي تا سن بلوغ به حد نرمال مي‌رسند و اصولا تا 10الي 13 سالگي هيچ‌گونه درمان جراحي توصيه نمي‌شود.

زانوي ضربدري
در اين حالت وقتي زانوها به هم چسبيده‌اند، قوزک پاها بيش از دو سانتي‌متر از هم فاصله دارند. ممکن است تا چهار سالگي زانوها به طور طبيعي حالت ضربدري داشته باشند اما تا شش سالگي برطرف مي‌شود.

علت
زانوي ضربدري به علت انحراف در مسير حرکت کشکک، مي‌تواند باعث درد زانو شود. دکتر الياس‌پور معتقد است که اين وضعيت‌ در صورتي که خيلي شديد نبوده يا بيمارگونه تشخيص داده نشود، مشکلي به حساب نمي‌آيد.

تشخيص
معاينه و ارزيابي پزشک مهم‌ترين راه تشخيص اوليه است. اما دکتر ملک‌پور عقيده دارد عکسبرداري نيز براي تشخيص ميزان زاويه انحراف در موارد شديد لازم است.

درمان
درمان اين حالت بستگي به علت آن دارد. در نوع طبيعي احتياجي به درمان خاصي نيست اما در مواردي که درد زانو ايجاد شود يا موارد شديد از کفش مخصوص يا حتي جراحي براي درمان استفاده مي‌شود. دکتر الياس‌پور مي‌گويد: «اگر بعد از سنين رشد زاويه زياد باشد براي پيشگيري از آرتروز بايد جراحي انجام شود و ورزش نمي‌تواند کمک کند.»

صافي کف پا
يکي ديگراز اختلال هايي که والدين ممکن است با آن مواجه شوند صافي پاي کودک است اين اختلال غالبا بعد از 5 سالگي و زماني که پا ساختار طبيعي خود را پيدا مي کند، نمايان مي شود. دکتر الياس‌پور معتقد است: «در کف پاي انسان به طور طبيعي سه قوس اصلي وجود دارد که شامل قوس طولي داخلي، قوس طولي خارجي و قوس عرضي است. اصطلاح کف پاي صاف زماني به کار برده مي‌شود که قوس طولي داخلي کاهش پيدا کرده باشد.»

علت
برخلاف تصور کلي، کف پاي صاف فقط در برخي موارد زمينه ارثي دارد. دکتر الياس‌پور معتقد است: «کف پاي صاف دو نوع طبقه‌بندي دارد؛ در نوع اول که به آن فرم تکاملي گفته مي‌شود، با راه افتادن کودک و تکامل ساختارهاي شکل‌دهنده کف پا اصلاح مي‌شود. نوع دوم اکتسابي است که به دليل اختلال عضلات پا يا بيماري‌هاي عصبي ايجاد مي‌شود. در نوع دوم طبقه‌بندي صافي کف پا به دو صورت انعطاف‌پذير و ثابت است. در فرم انعطاف‌پذير اختلال استخواني وجود ندارد و در بيشتر موارد با سير تکامل برطرف مي‌شود.

اما در فرم ثابت به دليل اتصالات غيرطبيعي استخوان‌هاي مچ پا قابل برطرف‌شدن به صورت طبيعي نيست و اغلب نياز به اقدامات درماني دارد. خيلي از کودکان وقتي راه مي‌افتند دچار چرخش کف پا به خارج مي‌شوند که در ظاهر کف پاي صاف را ايجاد مي‌کند. شلي رباط‌ها علت ديگري است که در بسياري از افراد به صورت ژنتيک ايجاد مي‌شود و به‌خصوص در دوران کودکي مي‌تواند باعث به وجودآوردن فرم فيزيولوژيک کف پاي صاف شود.»

تشخيص
پزشک، کودک را درحالي که بدون کفش و جوراب ايستاده معاينه مي‌کند و نحوه قرارگيري کف پا از بالا و پهلوها بررسي مي‌شود. چسبيدن لبه داخلي پا به زمين مشخصه کف پاي صاف محسوب مي‌شود. در بيشتر موارد پاشنه اين افراد به سمت خارج چرخش يافته و با بلند شدن فرد روي انگشتان چنانچه قوس‌هاي کف پا تشکيل شود، مي‌توان نوع انعطاف‌پذير را از فرم ثابت تشخيص داد.

درمان
خوشبختانه در بسياري از اين موارد با رشد کودک و تکامل او تا 10 سالگي صافي کف پا برطرف مي‌شود و جاي هيچ‌گونه نگراني براي والدين وجود ندارد. دکتر ملک‌پور درمان را منوط به طبقه‌بندي نوع صافي کف پا مي‌داند و مي‌گويد: «اگر صافي کف پا به تنهايي وجود داشته و مشکل خاصي ايجاد نکرده باشد، اصلاح کفش و استفاده از کفي‌هاي خاص و همچنين ورزش‌هايي که پزشک توصيه مي‌کند وضعيت را بهبود مي‌بخشد ولي اگر درد ساق پا و کمر درد نيز همراه با صافي کف پا وجود داشته باشد، بايد اقدامات جدي‌تري انجام شود.» با وجود آنکه صافي کف پا در سنين بالاتر هم مي‌تواند ديده شود اما بيماري خطرناکي محسوب نمي‌شود و با يک کفي مناسب فرد مي‌تواند راحت راه برود و مشکلي برايش پيش نيايد. دکتر الياس‌پور اضافه مي‌کند در اين اختلال راهکار اين نيست که صافي کف پا کامل بهبود پيدا کند بلکه روش‌هاي درماني به اين منظور است که کودک راحت راه برود.

انحراف کف پا به داخل و خارج
يکي ديگر از مشکلات شايع چرخش پا به داخل و خارج است که دلايل مختلفي مي‌تواند داشته باشد. چرخش يا از ناحيه مچ پا به وجود مي‌آيد يا خيلي اوقات از ناحيه استخوان ران ايجاد مي‌شود: زاويه استخوان ران شرايطي را دارد که چرخش ايجاد مي‌شود.

علت
در مورد انحراف کف پا به داخل و خارج اين احتمال وجود دارد که ساختمان اسکلتي و استخواني مشکل داشته باشند. چرخش پا به داخل ربط مستقيمي به آناتومي لگن ندارد و مربوط به استخوان ران است.

تشخيص
دکتر ملک‌پور تشخيص اين اختلال را از روي معاينه و زماني مي‌داند که انگشتان به سمت داخل انحراف داشته باشند و نوک انگشتان پا هنگام راه رفتن به هم نزديک شوند.

درمان
درمان موثر در مورد اين نوع چرخش جراحي است. اگر مشکل شل بودن رباط و مفصل باشد با افزايش سن بهتر مي‌شود و با رشد وضعيت انحراف بهبود مي‌يابد. پوشيدن کفش برعکس در مورد پنجه پا مفيد است اما اگر استخوان ران چرخش داشته باشد موثر نيست. دکتر الياس‌پور مي‌گويد: «در چرخش جلو پنجه به داخل بهتر است تقويت عضلات بازكننده انگشتان انجام شود و در چرخش درشتني به خارج تقويت عضلات به خارج چرخاننده پا انجام شود.»

منبع:مجله سيب سبز

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۶۸۶۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت به ایلام سفر کرد

                                                                            به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ دکتر سپهر خلجی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت با حضور بر مزار شهید گمنام استانداری، ضمن قرائت فاتحه به مقام والای شهدا ادای احترام کردند.   رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت در این برنامه همچنین با اهدای گل به خانواده شهید محمد‌شفیع فیضی‌زاده، به این شهید والامقام تازه تفحص‌شده جنگ تحمیلی ادای احترام کرد.   حضور در نشست شورای اداری استان با موضوع "تبیین الزامات اطلاع‌رسانی دولت" و نشست هم‌اندیشی با اصحاب رسانه و فعالین مجازی از برنامه‌های سفر دکتر خلجی رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت به ایلام است.

دیگر خبرها

  • (ویدیو) نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و ظریف
  • کشف نخستین سیاره بی‌ستاره!
  • چطور باید حواسمان به بیماری‌های کبد باشد؟
  • رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت به ایلام سفر کرد
  • چرا سلامتی کبد بسیار مهم است؟
  • شجاعت کودک فلسطینی بعد از خروج از زیر آوار
  • فیلم/ کودک مجروح فلسطینی در بمباران شب گذشته رفح 15+
  • رئیس جهاد دانشگاهی کشور وارد گلستان شد
  • فرجام نماینده‌ای که «نخست‌وزیر» شد
  • موفقیت به لطف حجاب و ۳ فرزند